Spamverbod per 1 oktober 2009

No spamVerstuurt u als bedrijf wel eens mailings? Denk er dan aan dat vanaf 1 oktober 2009 het nieuwe spamverbod in werking is getreden. Indien u zich niet aan het spamverbod houdt, riskeert u een boete van maximaal 450.000 euro per overtreding (dus per mail). Lees verder voor meer informatie:

Spamverbod

Vanaf 1 oktober is het nu ook verboden om naar bedrijven spam te versturen, zonder dat hiervoor van tevoren toestemming is gegeven (opt-in). Eerder gold dit al voor spam naar individuele personen. Het verbod geldt voor berichten met een commerciƫle, charitatieve of ideƫle inhoud. Telecom-waakhond OPTA houdt toezicht op het naleven van de nieuwe wet. Zij kan naar aanleiding van klachten onderzoeken starten en boetes opleggen. Zie voor meer informatie
asp/overspam/wettelijkverbod.asp

Bedrijven mogen straks alleen nog ongevraagd e-mail versturen aan vaste klanten of personen die daar vooraf toestemming voor hebben gegeven. De mail die u aan vaste klanten verstuurt, mag alleen aanbiedingen of reclame bevatten over soortgelijke producten en diensten die ze eerder bij u hebben afgenomen. Bovendien moeten alle berichten een afmeldmogelijkheid bieden en een (werkelijke, geen alias) afzender noemen.

Mailing tips

  • Gebruik alleen e-mailadressen van bestaande klanten en/of andere personen die van te voren toestemming hebben gegeven.
  • Verstuur alleen aanbiedingen en reclameboodschappen over producten/diensten die gerelateerd zijn aan producten/diensten van eerdere aankoop van de klant.
  • Zorg voor een opt-out mogelijkheid in elke mailing. Ontvangers moeten zich altijd en gemakkelijk af kunnen melden voor uw mailings. Zorg dat dit bijvoorbeeld met 1 of 2 klikken kan, zonder inloggen of opnieuw intypen van het e-mailadres.
  • Zorg voor een werkelijke afzendernaam en maak geen gebruik van aliassen.
  • Volg de regels op van het spambeleid van uw hosting provider. 
Big Cheese Webworks